سنت ایرانی در جهان انیرانی
بنا بر خاطرات فرزند دکتر محمود حسابی ، فیزیکدان شهیر ایرانی:
روزی، در امریکا ، این دانشمند ایران دوست تصمیم گرفت تا سفره هفت سینی برای جمعی از دانشمندان دنیا و من جمله آلبرت اینشتین بچیند و آنها را برای سال نو دعوت کند. او کارت های دعوت را طراحی کرد و حاشیه آنها را با گل های نیلوفر و زیرستون های تخت جمشیدوار تزئین نمود و منشا و مفهوم گلها را هم در ذیل کارتها توضیح داد. چون می دانست وقتی ریشه مشخص شود، برای طرف مقابل تعلق و پرسشگری ایجاد می کند.
وقتی زمان جشن فرا رسید؛ همه سر وقت آمدند، به جز انیشتین که بیست دقیقه دیرتر آمد و عذر آورد: چون خواهرم را خیلی دوست دارم، خواستم او هم هفت سین سال نو ایرانیان را ببیند. دکتر حسابی، بلادرنگ، یک شمع به شمع های روشن اضافه کرد و به مهمانان گفت که ایرانی ها در آغاز سال نو به تعداد اعضای خانواده شمع روشن می کنند و این شمع را هم برای خواهر اینشتین اضافه می کند. بعد از آن ، برای مهمانان امریکائی ، از فرهنگ و تمدن ایران زمین داد سخن داد و گفت: ایرانی ها در طول تاریخ حرمت نور و روشنایی را نگاه داشته اند و برای آنان شمع نماد زندگی است و زندگی در دست خداست و تنها او می تواند شعله شمع زندگی را خاموش کند یا روشن نگه دارد.
صحبتهای دانشمند جوان ایرانی ، باعث شگفتی امریکائی ها شد، تا زمانی که همه برخواستند تا سفره هفت سین را ببینند. دکتر حسابی، تمام وسایل آزمایشگاه فیزیک را که نام آنها با « س» شروع می شد هم ، در سفره چیده بود و یک تکه چمن هم از باغ دانشگاه کنارشان گذاشته بود. سپس ، در مقابل چشمان متعجب دانشمندان امریکائی ، گفت : این در واقع، هفت چین یعنی 7 انتخاب بوده است. تنها سبزه با « س» شروع می شود به نشانه ی رویش. ضمناً ماهی : نشانه جنبش، آینه : نماد یکرنگی و شمع : سمبل فروغ زندگی است . اما در باره کاسه آب روی میز که داخلش نارنج گذاشته شده بود نیز، توضیح داد که : آب نشانه فضا و نارنج نشانه کره زمین است و این چیدمان، بیانگر معلق بودن کره زمین در فضاست. با شنیدن این سخن، انیشتین یکه خورد و در حالی که انگشت به دهان مانده بود، گفت: چقدر شگفت انگیز، چند صد سال پیش، ما در اروپا دانشمندی داشتیم که وقتی این حرف را زد، کلیسا او را به مرگ محکوم کرد؛ اما شما ایرانی ها ، از هزاران سال پیش، این مطلب علمی را به زیبایی به فرزندانتان آموزش می دهید.